Kohtuullinen pelaaminen on hyödyllistä aivoille

Kohtuullinen pelaaminen on hyödyllistä aivoille

14.03.2017

Pelaamisen haitoista on liikkeellä toinen toistaan pahempia urbaaneja legendoja, kuten sen aivoja tuhoava ja passivoiva vaikutus sekä empatiakyvyn sumeneminen. Nämä molemmat on uusimmissa tutkimuksissa osoitettu vääräksi. Siis kun kyse on kohtuullisesta pelaamisesta. Ongelmapelaamisessa ja peliriippuvuudessa vaikutukset todella kääntyvät päinvastaisiksi.

 

PC- ja videopelien pelaaminen harrastuksena ei todellakaan ole sen huonompi harrastus kuin mikä tahansa muukaan. Pelaamisen on nimittäin nyt osoitettu kehittävän aivoja positiivisella tavalla. Mind the Gap -tutkimusprojektissa on selvitetty teknologian vaikutusta aivotoimintaan. Projektin uusin tutkimustulos on saavutettu ja merkittävä pelaavien nuorten miesten kannalta: pelaamisen on havaittu olevan monipuolista aivotreeniä, joka parantaa työmuistia ja nopeuttaa reaktioaikoja. Lisäksi pelaaminen kehitti tarkkaavaisuuden vaihtamista näöstä kuuloon ja takaisin.

 

Tutkimustulokset olivat positiiviset vain kohtuullisella pelaamisella, ongelmapelaaminen ja riippuvuudet taas alkoivat syödä aivojen toimintaa niin, että esimerkiksi sosiaaliset puolet aivoista alkoivat surkastua. Tutkimuksessa ei määritelty kohtuullista pelaamista. Tutkimukseen osallistui 13-24 -vuotiaita nuoria.

 

Toinen pelaamista koskeva ulkomainen tutkimus osoitti vääräksi yleisen käsityksen siitä, että pelaaminen aiheuttaisi empatiakyvyn puutetta. Nuoria miehiä testattiin samanlaisilla provosoivilla testeillä väkivaltaisen pelaamisen jälkeen sekä ilman pelaamista. Tuloksissa ei ollut mitään eroa pelanneiden ja ei-pelanneiden välillä. Tutkimuksessa arvioitiin, että aiemmin löydetyt merkit pelaajien empatiakyvyttömyydestä ovat selittyneet sillä, että pelaamisen jälkeen saattaa olla lyhyt empatiakyvytön jakso kunnes aivot palautuvat normaaliksi.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun