Vanhemmat mukaan lasten peliharrastukseen!

Vanhemmat mukaan lasten peliharrastukseen!

15.01.2016

Pelitutkija haastaa vanhemmat mukaan lasten peliharrastukseen, sillä pelaaminen on harrastus siinä missä jääkiekko, jalkapallo tai vapaapalokuntakin. Kiinnostus ja perehtyminen lieventävät vanhemman pelkoja ja auttavat rajojen vetämisessä.

Pelaaminen ja tietokoneella käytetty aika on nykypäivänä yksi suurin tappelua ja eripuraa aiheuttava aihe, josta perheissä kiistellään päivittäin. Vanhemmat ovat huolissaan lastensa pelaamisen määrästä, mutta myös peleistä sinänsä. Vanhemmat myös pelkäävät pelaamisen aiheuttavan lapselle hankaluuksia ja vaikeuttavan muuta elämää.

Pelitutkija Mikko Meriläinen puhuu pelaamisen puolesta mediassa. Hän on mukana EHYT ry:n Pelitaito-projektissa projektiasiantuntijana ja tekee väitöskirjaa pelaamisesta. Hän kertoi taannoin Helsingin Sanomissa, kuinka toimittajat lähtökohtaisesti kysyvät häneltä näkemystä peliriippuvuuksiin ja muihin pelaamisen ongelmiin. Hän haluaa sen sijaan puhua pelaaminen positiivisista puolista.

Meriläisen mukaan video- ja nettipelit ovat television kaltainen muutos, joka on synnyttänyt omaehtoisen alakulttuurin, josta vanhemmat ei tiedä mitään. Hän kannustaakin vanhempia tutustumaan lasten peleihin ja kiinnostumaan lasten ja nuorten peliharrastuksesta siinä missä muistakin harrastuksista.

- Kysele nuorelta tyhmiä peleistä. Hän toimii mielellään asiantuntijana ja kertoo mitä pelissä tapahtuu, Meriläinen vinkkaa. Kun vanhempi tietää mitä lapsi pelaa, on helpompi ymmärtää ja hahmottaa peliin käytettävää aikaa, ymmärtää miksi peliä ei voi lopettaa heti vaan esimerkiksi puolen tunnin päästä.

- Pelaavan lapsen kanssa kannattaa pitää puheyhteys auki ja ottaa tosissaan mitä hän sanoo. Jos vedät piuhat kesken yhteisen pelin, lapsi saa pahimmillaan niskoilleen sekä pelikaverien että vanhempien haukut! Se on sama asia kuin, jos lapsi on rakentamassa legoilla eikä lopeta käskystä huolimatta heti rakentamista ja vanhempi menee sen seurauksena ja polkee rikki lapsen rakennelman. Pahimmillaan pelin katkaiseminen kesken tuntuu samalta, Meriläinen selventää Helsingin Sanomien haastattelussa.

Vanhemman on tärkeää ymmärtää, että pelin lopettaminen tapahtuu helpoiten kentän, jakson, matsin, ottelun, tason tai muun syklin mukaan, eikä sillä sekunnilla kun vanhempi sen haluaa loppuvan.

Hyvä vinkki vanhemmille olisi se, että hän pyytää lasta tai nuorta antamaan itselleen oppitunnin suosikkipeliinsä. Näin lapsi saa loistaa asiantuntemuksellaan ja vanhempi saa samalla tietää enemmän pelistä.


Takaisin

Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun